Jouw fietsspecialist in Hoofddorp, Limmen en Purmerend voor nieuwe fietsen, onderhoud en persoonlijk advies! Jouw fietsspecialist in Hoofddorp, Limmen en Purmerend voor nieuwe fietsen, onderhoud en persoonlijk advies!
Bosstad Tweewielers


 

Hoofddorp
Paxlaan 6
2131 PZ Hoofddorp
023 737 07 00

Limmen
Rijksweg 120
1906 BK Limmen
072 505 58 48
info@bosstadtweewielers.nl

Purmerend
Wormerplein 1
1442 CA Purmerend
0299 778 103

Overlanderstraat 608
1445CW Purmerend
0299 406 079
purmerend@bosstadtweewielers.nl

Maandag Gesloten
Dinsdag 09:30 - 18:00 uur
Woensdag 09:30 - 18:00 uur
Donderdag 09:30 - 18:00 uur
Vrijdag 09:30 - 18:00 uur
Zaterdag 09:30 - 17:00 uur
Zondag Gesloten

fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

Regels voor fietsverlichting en reflectie

Jaarlijks wordt met de fietsverlichtingscampagne van Veilig Verkeer Nederland aandacht gevestigd op goede fietsverlichting, erg belangrijk! Maar hoe zit het met de wettelijke regels als het aankomt op fietsverlichting? Mag je licht knipperen? Geldt een los fietslampje ook? En zit het met reflectoren?

Wanneer moet je je fietsverlichting aanzetten?
We zijn allemaal wel eens 's avonds in de auto gestapt en hebben gemerkt hoe slecht zichtbaar fietsers zonder verlichting kunnen zijn. In Nederland is het verplicht om je fietsverlichting aan te zetten in het donker en bij slecht zicht overdag. Als je dit nalaat, riskeer je een boete. Een handige vuistregel is: zet je fietsverlichting aan zodra de straatverlichting aangaat.

De wettelijke regels voor fietsverlichting
De wettelijke regels voor fietsverlichting zijn duidelijk en moeten strikt worden nageleefd. Doe je dat niet? Dan riskeer je een boete.

  • Wit of geel licht voor, rood licht achter.
  • De lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
  • De verlichting mag andere weggebruikers niet verblinden.
  • Niets mag de lampjes bedekken.
  • Knipperende verlichting is niet toegestaan.
  • Bij fietsen met twee voorwielen moeten aan de voorkant twee witte of gele lichten worden geplaatst, op gelijke afstand vanuit het midden van de fiets.
  • Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.
     

Losse fietslampjes
Het antwoord op de vraag: ‘mag je een los fietslampje plaatsen?’ is: ja. Maar let op, ook voor losse fietslampjes gelden bepaalde regels. Zo mag je een los fietslampje in plaats van op je fiets ook aan je kleding of tas bevestigen, maar alleen op het bovenlichaam. Het is niet toegestaan om lampjes op je hoofd, armen of benen te bevestigen.

Vaste fietslampen
Hoewel het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, heeft vaste fietsverlichting altijd de voorkeur. En wil je er zeker van zijn dat je kiest voor de beste vaste fietsverlichting? Let dan op het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RFK). Op de website van de Stichting RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) vind je handige tips, feitjes en merken met het keurmerk.

Regels voor Reflectie
Naast fietsverlichting is reflectie ook van groot belang om goed op te vallen op de fiets. En ook voor reflectoren gelden wettelijke regels:

  • Een rode reflector (geen driehoek) op de achterkant van de fiets.
  • Witte of gele reflectoren op de wielen (velgen) of banden. Vaak hebben banden al cirkelvormige reflectoren, maar zo niet, dan kun je een witte of gele reflector aan je wiel bevestigen (minimaal één per wiel).
  • Vier (amber)gele reflectoren op de pedalen.
  • Spaakreflectoren die in de lengte op een spaak worden vastgemaakt, zijn niet toegestaan.
  • Als je een fiets met twee achterwielen hebt, moet aan de voorkant een extra witte reflector worden bevestigd.
Alles wat je moet weten over speed pedelecs
Wil je snel en gezond naar je werk zonder in de file te staan? Dan is een speed pedelec een uitstekende keuze! Deze snelle elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot wel 45 km/u, wat aanzienlijk sneller is dan een reguliere e-bike (maximaal 25 km/u).
Lees verder
Hoe moet je omgaan met je accu na winterstalling
Veel fietsers kunnen niet wachten om hun elektrische fiets weer uit de stalling te halen zodra de winterkou voorbij is. Dat is begrijpelijk, maar het is essentieel om bij het voorjaarstochtje goed op een belangrijk onderdeel van je e-bike te letten: de accu.
Lees verder
Waarom kiezen voor riemaandrijving?
Fietsen met riemaandrijving (ook bekend als belt drive) winnen steeds meer aan populariteit als alternatief voor de traditionele fietsketting. Een riemaandrijving bestaat uit een kunststof of carbon riem en biedt diverse voordelen. Hoewel de aanschafprijs vaak wat hoger ligt dan bij een ketting, is het systeem duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Overweeg je een fiets met riemaandrijving? Lees verder en ontdek of dit systeem bij jou past.
Lees verder
ABUS Yardo: Fiets Innovatie van het Jaar 2025
ABUS Yardo Kettingslot met Vingerafdrukherkenning. Innovatie in fietssloten is zeldzaam, maar de ABUS Yardo brengt hier verandering in. Dit geavanceerde kettingslot werkt met vingerafdrukherkenning, waardoor sleutels en cijfercodes overbodig zijn. Met zijn moderne technologie, gebruiksgemak en hoge veiligheidsstandaard is de ABUS Yardo uitgeroepen tot de Fiets Innovatie van het Jaar 2025.
Lees verder
KOGA E-F3 6.0: E-bike van het jaar 2025
De KOGA E-F3 6.0 combineert een lichtgewicht en slank design met hoogwaardig vakmanschap. Met een krachtige middenmotor, geïntegreerde verlichting en een onderhoudsvrije riemaandrijving biedt deze e-bike stijl, kracht en ultiem rijcomfort. Een terechte winnaar van de E-Bike van het Jaar 2025!
Lees verder
Behandel regenkleding op de juiste manier
Voor de optimale werking van jouw regenjas is regelmatig wassen aanbevolen. Zo blijft de waterkolom vrij van stof en vuil, waardoor regenwater opgevangen wordt en jij droog overkomt. Door de duurzame, PFAS-vrij, DWR coating blijft (regen)water op de stof liggen en rollen druppels er makkelijk af. Merk je dat dit effect afneemt, gebruik dan de AGU DWR Wash-In behandeling na een normale wasbeurt.
Lees verder
Göta Kanalleden verkozen tot mooiste fietsroute van 2025
Tijdens de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs is opnieuw de verkiezing voor de mooiste fietsroute van het jaar gehouden. Dit keer ging de eer naar een bijzondere route in Zweden: de Göta Kanalleden. Deze schilderachtige fietsroute van 220 kilometer volgt het Götakanaal en ligt in de buurt van het bekende Vätternmeer.
Lees verder
Fietsonderhoud in het voorjaar: klaar voor nieuwe ritten?
Is jouw elektrische fiets klaar voor het voorjaar? Om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft en je dure reparaties voorkomt, hebben we een handige checklist samengesteld. Zo controleer je de belangrijkste onderdelen en houd je je fiets het hele jaar door in optimale staat!
Lees verder
Batavus Senz: Fiets van het Jaar 2025
Trots! De onafhankelijke jury van de Koninklijke RAI Vereniging is het erover eens: de Batavus Senz Active Exclusive is de Fiets van het Jaar 2025!
Lees verder